Jarmuż jest królem zieleniny i nie mogę się nim nasycić! Bogaty w żelazo, chlorofil, beta karoten, witaminę K, witaminę C i wapń, nie ma powodu, aby nie kochać tego wszechstronnego i łatwego w przygotowaniu liściastego zielonego warzywa. (1) Oprócz regularnego picia Suja Green Supreme, lubię włączać go do co najmniej 5 lub 6 posiłków w tygodniu. Dulse to wodorosty o ziemistym, słonym smaku, które są doskonałym źródłem wegetariańskich witamin B12 i B6 oraz żelaza i wielu innych witamin i minerałów. (2) Prosta i szybka sałatka z wodorostów jarmużu bez zbyt bogatego, ciężkiego dressingu to mój ulubiony i najbardziej bezproblemowy sposób na spożywanie obu tych wspaniałych pokarmów. Oto jak ją przyrządzam bez dodatku olejów, nabiału i cukru:
Składniki:
- 1 główka jarmużu lacinato (wolę bardziej płaskie liście, ale możesz użyć kręconych, jeśli chcesz)
- 1 awokado
- 1 garść wodorostów dulse
- 1 duża marchew, julienne
- 1/2 pinta pomidorków cherry
- 1/4 czerwonej cebuli lub szalotki dla bardziej łagodnego smaku cebuli
- 1T musztardy Dijon
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżki tamari
- Sok z połowy cytryny
Wskazówki:
1. Jarmuż drobno posiekać lub przepuścić przez przystawkę do rozdrabniania w robocie kuchennym. Mniejsze kawałki pomogą jarmużowi zmięknąć, gdy będziemy go masować i sprawią, że będzie łatwiejszy do zjedzenia.
2. Obrać marchewkę na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
3. Dodaj garść dulse, więcej, jeśli lubisz bardziej słony smak.
4. Pokrój cebulę w kostkę, a awokado w kostkę i dodaj je do miski.
5. Następnie wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do miski razem z tamari, musztardą Dijon i czosnkiem w proszku.
6. Teraz nadszedł czas, aby użyć swoich rąk! Masuj wszystkie składniki razem przez 3-5 minut, zmiękczając jarmuż i upewniając się, że wszystko jest dobrze połączone.
7. Na koniec, przepołowić pomidorki koktajlowe i dodać je do sałatki.
Sałatką z wodorostów z jarmużu można cieszyć się od razu lub wstawić do lodówki, aby zmiękła i marynowała się do godziny. Wejdź do środka!